El Rincón del Biólogo






         BLOG de Tutorías de Biología

6 February 2012

Tutoria 1 – Articles científics

Filed under: — feuspa @ 13:59

ESTRUCTURA: En aquesta activitat s’introduiran els aspectes a tenir en compte referents a:

  • La redacció de textos científics
  • L’estructuració de les publicacions científiques
  • La presentació oral dels treballs de recerca

A la classe de tutoria es comentaran i discutiran aquestes qüestions, amb l’ajuda d’un PowerPoint sobre “redacció de textos científics”, la seva estructuració, i com trobar informació a partir de fonts bibliogràfiques mitjançant els cercadors online de les bases de dades de la Universitat de València. També els alumnes practicaran amb l’ordenació normalitzada d’un article de revista científica.

L’avaluació en aquest grup consistirà, a més de l’assistència i treball a classe, en què participeu de manera activa al BLOG. En concret, heu de fer una cerca bibliogràfica en una de les bases de dades presentades a classe (sobre tema científic) i posar com a comentari una frase extreta de l’article consultat, indicant la secció a la que correspon. ¿L’article que heu trobat seguia el model explicat en la tutoria presencial?



18 Comments »

  1. Hola, bona vesprada a tots, sóc Lidia la vostra companya del grup C3 de 1er de Grau en Químiques.
    Primer de tot dir que m’agrada molt la idea d’utilitzar un bloc on fer part dels deures i a més que servixca de medi per poder debatre i aprendre sobre assumpes interesants de biologia. Pense que hi és una gran idea i de la qual podem gaudir i aprofitar molt. Jo per lo menys pense fer-ho 🙂

    Així que companys i companyes fent la cerca bibliogràfica que ens ha demanat el professor jo , sincerament , volia trobar informació del per què les fabes en anys bisestos, com és el cas d’aquest any, creixen cap a baix i no cap a munt com fan altres anys. M’he ficat a les tres bases de dades que n’ha explicat el professor aquest matí però no hi he trobat res, no sé si és perquè no he ficat correctament o adeqüadament les paraules en anglés o si encara ningú a investigat sobre això. El que sí sé es que ocorrix perquè l’he comprovat jo mateixa xD
    He ficat les paraules broad bean ( faba ) , faba bean ( perquè en alguns articles apareixia ), vicia faba ( pareix que és él nom científic ) i també he ficat les anteriorment mencionades amb l’operador lógic “and” seguit de leap-year ( any bisest) però no he obtingut resultats, ho dic per si algú li resulta interesant i troba alguna cosa que m’ho diga que ami aixó em té intrigada 😛

    Bé finalment he decidit canviar de tema i he trobat a la base de dades del Medline(Pubmed)una pregunta molt interesant :

    “Does the lunar phase have an effect on sudden unexpected death in epilepsy?”

    L’he llegida ficant al buscador “full moon effect” i ix com l’entrada 15. L’article en sí no es pot veure perquè tens que pagar però a l’abstract et donen ja 4 dades resultants d’un anàlisi fet durant 8 anys en un centre i diuen que el 70% de les morts inexperades per epilepsia es produïxen en lluna plena, el 20% el lluna creixent , el 10% en lluna nova i cap cas en lluna menguant.

    Açi pege els resultats que fica en la base de dades en anglés :

    “Analysis revealed that the number of SUDEPs was highest in full moon (70%), followed by waxing moon (20%) and new moon (10%). No SUDEPs occurred during the waning cycle. These preliminary findings suggest that the full moon appears to correlate with SUDEP.” ( SUDEP = sudden unexpected death in epilepsy )

    I com ja he dit el pegar correspon a l’abstract de l’article.
    De totes formes, observant diferents articles que sí es podrien veure completament sí segueixen l’estructura tal i com l’ha exlplicada el professor.

    Espere que el meu comentari, encara que massa llarg .. xD vos interese tant com a mi aquestos temes, comenteu 😀

      libegar — 6 February 2012 @ 18:30

  2. Molt bona, Lidia! Ja ens explicaràs això de les fabes la setmana vinent! 🙂

      feuspa — 6 February 2012 @ 19:29

  3. “Various microorganisms involved in the sulfur cycle use different forms of sulfur compounds for assimilatory and dissimilatory growth.” Frase extreta de la introducció de l’article “Increased bioclogging and corrosion risk by sulfate addition during iodine recovery at a natural gas production plant” http://www.springerlink.com/content/r0n7p295j756q0w3/ Trobat mitjançant el buscador de textos científics PubMed. El text complia l’estructura vista a la classe

      Misilal — 8 February 2012 @ 10:47

  4. ben feta la cerca, però vos sembla que la frase es realment representativa? recordeu que vam dir que normalment a la introducció s’iclouen referències a treballs previs. la frase no inclou cap cita: Various microorganisms involved in the sulfur cycle use different forms of sulfur compounds for assimilatory and dissimilatory growth.
    feu per afegir una frase que siga representativa (i no cal que siga de la introducció).
    salut,

    ferran

      feuspa — 8 February 2012 @ 11:20

  5. “Increased tobacco smoke exposure positively correlates with a wide variety of cancers including those of lung, breast, pancreas, and prostate cancer. There are about 250 chemicals present in tobacco that have been linked to cancer.” Aquesta frase, he de dir que prou llarga, però creia oportú ficar-la tota, l’he tret del buscador pubmed cercant “cancer cigarette”. Aquest és el link al text: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163397/?tool=pubmed

      piedras — 8 February 2012 @ 22:50

  6. Molt bé, piedras. Però…i què seria, part de l’abstract? de la bibliografia? ….

      feuspa — 10 February 2012 @ 10:13

  7. Anem amb el segon intent: “The natural gas-depleted GFW was collected in a receiving tank, and iodine was then recovered using an ion-exchange column.” Aquesta frase l’he extreta del mateix article, de la part de Materials y métodes. Aquesta frase si que em sembla més representativa, ja que ens parla del material i del métode utilitzat.

      misilal — 9 February 2012 @ 9:47

  8. Perfecte, misilal! 🙂

      feuspa — 10 February 2012 @ 10:12

  9. Hola soc la vostra comanya Paola, he fet la cerca sobre les cel·lules mares, i aquesta es la frase que he extret de l’article:
    “The cancer stem-cell hypothesis has important implications for early detection, prevention, and treatment of breast cancer. “.
    aquesta frase pertany a l’abstarct. I aquest es l’enllaç: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2789399/?tool=pmcentrez

      pagarnar — 10 February 2012 @ 17:56

  10. Explicar jo lo de les fabes ?¿ si esa és la qüestió que porte temps buscant-lo al google i solament he trobat tonteries com que la gent no s’en recorda de com creixien i es creuen que creixen al revés però que no es deveres xD Quan a classe vam veure els diferens cercadors creia que encontraria alguna cosa però no n’hi tobe res 🙁 jo no sé la resposta xD la vull trobar !! 🙂

      libegar — 11 February 2012 @ 11:31

  11. Hola a tots sóc la vostra companya alejandra del grau en química C4 i he buscat un text científic sobre un tema que em va causar gran interès any passat, és molt actual i d’interès mundial per a tots. Com ja sabem els combustibles que utilitzem actualment s’esgotaran ia més contaminen el planeta produint efectes catastròfics i quasi irreversibles. L’ésser humà ha buscat energies alternatives per sustutituir les actuals per unes més netes i amb un rendiment similar.Asi doncs es esta plantejant utilitzar la fotosintesis com a font d’energia ja que transforma l’energia solar en energia química.

    Com el text científic al qual em refereixo, cal comprar-lo, fent ús d’un dels enllaços de la tutoria he pogut accedir-el resum:
    “Depletion of the fossil fuel reserves of the Earth has prompted research into sources of Renewable and sustainable energy, and feedstock for the chemical and pharmaceutical industries to support the transition towards a bio-based society. Photosynthesis efficiently capturis solar energy, but its subsequent conversion into chemical energy in the form of Biomass is limited to a final output in the 1-4% range. Re-routing of photosynthetic electron transport and Reducing power directly into desired biosynthetic Pathways offers a new avenue for sustainable production of high-value products “.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22306522

    A més us deixo un enllaç sobre una lampara que utilitza la fotosíntesi com a font d’energia http://www.fayerwayer.com/2010/06/particular-lampara-utiliza-fotosintesis-como-fuente-de-energia/

      Alejandra — 11 February 2012 @ 14:41

  12. Bona vesprada, sóc la vostra companya Marina i m’he interessat per com afecten els gens al comportament. Aquest és un exemple, i he extret aquesta frase del text: “genes may have a role in mediating early behaviors that are risk factors for alcohol and nicotine dependence”.
    Ací vos deixe el enllaç: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19492010

      Mairota — 12 February 2012 @ 19:29

  13. Hola Marina! En quina secció del paper ho has trobat? Té sentit que estiga ahí i no a la part de Resultats? Proba a posar una frase de Material i Mètodes.

      feuspa — 12 February 2012 @ 20:42

  14. Bona nit! Soc Jordi i estic interessat en com es podria reduïr de forma pràctica l’efecte hivernacle, sense fer grans sacrificis, o simplemente, canviant un xicotet habit, i he trobat un artícul que parla específicament de consumir frutes i verdures a nivell local i de temporada: “The results show that the largest reduction of environmental impacts can be achieved by consuming seasonal fruits and vegetables, followed by reduction of transport by airplane. Sourcing fruits and vegetables locally is only a good strategy to reduce the carbon footprint if no greenhouse heating with fossil fuels is involved.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22309056

      jorllu — 13 February 2012 @ 0:34

  15. Bona vesprada. Sóc la companya Bárbara, del grup C4 i a mi, me interesa moltíssim el tema de les mutacions de qualsevol tipus. Per aixó, he trobat aquesta cerca respecte un assaig de mutacions en un ratolí:
    “However, it was demonstrated to be a male mouse liver carcinogen when administered in food for 24 months only at a concentration of 2,500 ppm that exceeded the maximum tolerated dose based on increased mortality”
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22329022.

      barmona — 14 February 2012 @ 17:18

  16. Hola sóc la vostra companya Celeste i he trobat un tema que m’agrada, tracta sobre l’efecte de la canela en el control de la glucosa i els paràmetres lipídics. He tret aqueta frase de l’article:
    ” he mean change in each study end point from baseline was treated as a continuous variable, and the weighted mean difference was calculated as the difference between the mean value in the treatment and control groups..”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17909085

      cemarbur — 14 February 2012 @ 17:29

  17. Hola, soc Toñi i supose que no cal dir que també soc la vostra companya 🙂
    jo m’he decantat pel cervell, el seu comportament i en aquets cas en la evolució humana, no es de gust de tots, pero a mi m’agrada el tema i el trobe molt interesant per a saber els nostres origens, ja que llevat de que a alguns els coste reconeixer-lo, si, venim del mono i a més som molt pareguts a ells 😀
    Axí us deixe lo que he trobat:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064932/?tool=pmcentrez

    “Our results suggest that the brains of great apes also scale linearly in their numbers of neurons like other primate brains, including humans. ”

    Més que res tracta sobre com a partir del cervell i les seues neurones, s’ha pogut fer una escala evolutiva.

      Toñi Perez Muñoz — 14 February 2012 @ 20:11

  18. Jo vaig vore un video) http://www.youtube.com/watch?v=wpE6097WXd0 ) que deia que hi havia molts transgenics i per vore la part de veritat que hi havia vaig anar al PubMed i vaig posar al cercador “transgenic plants”; desprès vaig obrir un article i vaig trobar la solució “In 2010 approximately 10% of the total global crop acreage was planted with GMOs (James, 2011)”. És molt util el buscador este.

      Josep Jeronim — 16 February 2012 @ 21:06

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 4 9 ?

WPMU Theme pack by WPMU-DEV.