El Rincón del Biólogo






         BLOG de Tutorías de Biología

14 February 2012

Tutoria 3 – Biomolècules

Filed under: — feuspa @ 19:25

ESTRUCTURA: Aquesta tutoria es fomenta en el treball cooperatiu. Els membres d’un grup (de nombre variable) han de treballar diversos continguts que es reparteixen entre els mateixos perquè aprofundeixin en ells i els “aprenguin” a partir del treball de tots els membres del grup.

Els alumnes de cada grup  han d’estudiar a fons una part del material en el qual “s’especialitzen”, treballant amb els altres components dels altres grups que també treballen el mateix tòpic (com a grup de “experts”). Un cop treballat un tema concret, els alumnes retornen al grup d’origen per “ensenyar” als altres membres del grup els continguts que han treballat, de manera que tots aprenguin les diverses parts del material treballades.

IMPORTANT: En aquesta tutoria el treball es desenvolupa a classe, així que al BLOG se vos demana que comenteu el desenvolupament de la tutoria, si penseu que la distribució d’alumnes en equips és una metodologia d’aprenentatge útil o si en realitat no vos aporta res que no poguereu obtindre de manera individual.



9 Comments »

  1. Hola sóc la vostra companya Alejandra! i contestant a la pregunta per a mi treballar en grup té desavantatges no obstant això no pense que no em aporte res nou.

    D’una banda com desavantatges cada persona té una forma de treballar encara que siguen utilitzats els mateixos mètodes d’estudi ja que com he pogut observar hui a classe hi havien temes als que jo li donava importància i altres persones no o al contrari. A més quan treballes en grup la disponibilitat per quedar sempre és complicada o com sol passar uns treballen més que altres.

    Tot i així com he dit al principi considere que sempre es pot aprendre alguna cosa nova d’altres persones ja que com humans que som no ho sabem tot, igual que jo puc aportar coneixements o dubtes els altres companys també poden fer-ho.

    Per últim volia dir que no se si el treball que vam fer va estar realment ben fet ja que les preguntes que hi havien no sabia contestar i qui les contestava tenia coneixements de biologia d’anys anteriors.

    Fins la setmana que ve, espere la vostra resposta!

      Arenpa — 20 February 2012 @ 20:31

  2. Hola! hui conteste de les primeres, cosa que m’extranya.. 🙂
    Bé, a mi la metodologia de treballar en grup em pareix bona, perque com sol dir Ferran(el profe), 60 ulls veuen mes que 2, i te raó ja que pots estar molt segur de que saps una cosa fins que una altra persona et contradiu i et fa reflexionar i corregir els teus errors, i si ademés pots ajudar a altres companys, per que no?
    Jo crec que treballar en grup no suposa “ale juerga i que treballen per mi” perque tots estem a clase amb la mateixa finalitat, i al cap i a la fi, l’examen es individual.. per tant qui no fa res, ho demostrará després.
    Que opineu la resta?

      Toñi Perez Muñoz — 21 February 2012 @ 12:24

  3. Jo opine que quatre mans treballen millor que una, cinc cervells pensen millor que un, i seixanta ulls veuen més que dos. Sempre es més efectiva la cooperació que la singularitat, encara que de vegades pot semblar dificil coordinarse.

    De totes maneres el treball fet en classe no va tindre res que vore amb tot açò, cadascún es va apendre lo que anava a tractar i ho va posar en un full, i no es va comentar res, tampoc hi havia temps per escoltar a cada integrant del grup.

    Quant a la distribució d’alumnes en equips, no em pareix mala idea, pero sempre s’espavila un ( i un grup) més si com obté una recompensa, com nota extra, o pel contrari, baixar la nota si l’esforç no és significatiu (no estic loco, només parlant objectivament.. ), encara que parega que açò són coses de xiquets, a tots ens agrada recibir algo a canvi de l’esforç…

    Algún comentari al respecte?

      Jorllu — 28 February 2012 @ 1:08

  4. Holaaa ja està açí Lidia 🙂 a vore, jo estic d’acord amb Alessandra i també amb Toñi.

    Per a mi, Alessandra té raó en que cadascú té una forma de treballar i això de vegades pot complicar un treball en grup, de la mateixa forma que de vegades tú pots tindre molt d’interès sobre el tema que es realitza el treball i altres no i així a l’inversa. Un tema molt important comentat per Alessandra també és que la disponibilitat no sempre es bona, i això també pot ser un problema, perquè si es fa un treball en grup es té que fer al mateix temps i no ajuntar parts després.

    Per part de Toñi, també té molta raó, en que més persones aporten més que una sola i que totes al ficar de la seua part poden arribar molt més lluny. M’ha agradat molt la frase que ha dit : ” ja que pots estar molt segur de que saps una cosa fins que una altra persona et contradiu i et fa reflexionar i corregir els teus errors ” jo pense que així es com de veritat s’aprèn.

    Per finalitzar la meua opinió sincera sobre el treball en grup, principalment, es en contra.
    Jo sempre preferisc fer un treball que conte per a nota, individual, perquè així aconseguix la nota que em mereisc, tan siga un aprovat com un suspens.
    Sincerament jo em tome les coses molt seriosament i quan veig que algú no té el mateix interès que jo en intentar fer-lo el millor possible, pense que no fa falta intentar fer el treball conjuntament, ja que a la otra persona li dóna igual i finalment acabaria jo desanimant-me.

    Però al mateix temps, he comprovat que quan toca fer un treball en grup i els companys comparteixen el mateix interès de fer-lo el millor possible, es poden arribar a grans logres i aprens molt i més ràpidament.

    Crec que el fer-nos aprendre a treballar de vegades en grup des de xicotets és un bon partit, però no mirant en el present per tal de fer més còmode la realització d’un treball llarg o un poquet pesat , sinó per ensenyar-nos amb qui i com podem aprendre i vore com de vegades, necessitem dels demés per aconseguir coses.

    Cal destacar que el treball realitzat a la tutoria va ser curt però va demostrar que si tú et tens que aprendre les 4 biomolècules en el temps que ens va deixar el professor no consolidaries res de nou que ja no coneixeres, però en canvi si que pots juntar els teus coneixements amb els dels altres i axí abarcar més.

    Pense que va ser un bon exercici i més encara si pensem que estem en l’àrea d’investigació i que mai podrem averiguar-lo tot però que sempre quan ens faça falta acudirem a aquells que sabem que son coneixedors de la seua especialitat i són de confiança. Al igual que vindran amics a preguntar-nos de la nostra especialitat. Està clar que la ciència és un món i que en eixe món tens que formar part d’un col•lectiu amb el qual compartiràs tot quant t’interessa.

    En resum, el que vull dir, és important saber treballar en grup perquè una persona sola no pot abarcar certs propòsits quan aquestos ja són de dimensions importants , però al mateix temps s’ha de saber amb quin grup treballes i amb quines condicions, perquè de la mateixa forma que pot ser molt útil un treball conjunt, pot ser molt ineficaç si no et trobes agust i en eixes condicions es millor un treball individual.

      libegar — 28 February 2012 @ 16:17

  5. Bona apreciacio, Lidia!

      Ferran — 28 February 2012 @ 16:24

  6. Hola,sóc Marina! Per mi la tutoria del dilluns va ser més entretinguda que les altres, ja que en aquesta ocasió treballàvem en grup i no estàvem tant callats com sempre. Jo també opine que en aquestes es pot aprendre més o no, tot depen, com ha dit Alejandra, del coneixements que tingues en eixe camp. A més pot haver més diversitats de opinions i un pot contrastar amb els altres si la seva opinió es la correcta o no. No obstant, a dia de hui tots ja hem treballat en grup i cadascú es pot sentir més còmode o al contrari. Què hi penseu?

      Marina Rodriguez — 29 February 2012 @ 12:40

  7. Hola bona vesprada a tots, soc la vostra companya Paola.
    He de dir que estic d’ acord amb el que han dit les meus companyes Alejandra i Lidia.

    Mai m’agradta treballar en grup. Desde menuts ja ens “obliguen “ a treballar en grup i jo vos dic que com a experiencia personal aixó de grup, te poca cosa.
    No se si serà el vostre cas, però els meus treballs en grup sempre han sigut per ami, és a dir els feia jo sols i com a tonta que era al finalitazar el treball ficava el nom dels altres companys meus.
    Quan ells no han fet res de res, sols marejar i fer que pergues algun classe al conservatori perque ells no podien en un altre horari. En fi ,com vos he dit avans es el meu cas tal volta a vosaltres vos a anat millor.
    Però pense que un treball en grup sembla més complicat del que pareix. Com a persones que som , som diferents, pensem diferent, actuem diferent…

    L’única cosa bona que podria tindre treballar en grup seria, els moments divertits que pases amb els teus companys i com no aprendre dels errors del altres i dels teus¡¡

    Que penseu vosaltres?

      pagarnar — 4 March 2012 @ 18:03

  8. Bona vesprada, sóc Celeste, a veure jo estic un poc dividida en esta ocasió perquè és veritat que si treballem en grup podem ajudar-nos o simplement donar un altre punt de visió al treball, però això és quan TOTS els membres tenen les mateixes inquietuds. Per un altre costat estic amb Alejandra en el fet que si es treballa a soles se li dóna el punt que volem donar-li i ho fem al nostre gust i saps que ho has fet tal i como volies.
    També estic d’acord amb Paola en que si es treballa en grup és una manera d’interactuar i de relacionar-se amb el grup.

    Que opineu?

      cemarbur — 6 March 2012 @ 16:44

  9. Hola,vaig a donar la meua opinió sobre aquesta tutoría.

    Personalment,m’agrada treballar en grup perque et dona la opció de dispossar de uns altres punts de vista i de diferents maneres de treballar.Tot i que també es cert que en ocasions hi ha gent que s’aprofita del treball dels altres,pero no sol ser habitual.

    En quant a la tutoría,m’ha semblat original i curiosa,l’únic que no m’ha agradat ha sigut que no hem dispossat del temps necessari,tal volta hauríem d’haver estat menys temps amb el grup d'”experts” per a poder tindre més temps per al concurs.

      Misilal — 11 March 2012 @ 17:27

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 12 8 ?

WPMU Theme pack by WPMU-DEV.