El Rincón del Biólogo






         BLOG de Tutorías de Biología

5 junio 2011

Tutoria 4 – Per què hauríem de tindre sexe?

Filed under: — feuspa @ 18:07

En aquesta activitat es discutirà la presència de la reproducció sexual a la natura, dels avantatges de la mateixa i dels inconvenients i riscos que suposa per als individus el fet de tenir que reproduir-se sexualment. En el BLOG, l’alumne tractarà de debatre sobre el tema aportant 2 arguments a favor i 2 arguments en contra de la conveniència de la reproducció sexual.



10 Comments »

  1. Hola, no he anat a classe però crec que puc respondre a les dos qüestions de les que es tracten en el Blog. Jo opine que la reproducció sexual es més efectiva que la asexual, ya que el que importa es tindre un tipus d’individu de la espècie que puga resistir determinants factors per sobreviure (factors climatològics, geològics, etc.), i no que la espècie es puga reproduïr en molta rapidesa, i si aquest es el cas, que puga escampar-se ràpida i fàcilment.

    Els dos arguments que jo done a favor de la reproducció sexual son que la descendencia es diversa, ja que els individus procedeixen de la combinació d’ADN de dos individus distints. I que la diversitat facilita l’adaptació de la espècie d’avant canvis ambientals.

    Dos arguments en contra (no tot es favorable), serien que fan falta dos progenitors, i que han de ser de distint sexe, també podriem dir que aquestos es tenen que trobar i produïr les condicions idònees per a que s’aparellen, a més com gastar recursos per a la formació del descendent.

    (Una célula somàtica del nostre cos fa les fases (interfase i mitosi), en 24h. Pero nosaltres necessitem trobar una parella que ens corresponga, aparellar-nos, i estar 9 mesos, per a criar a un descendent que no farà un altre descendent fins una mitja de 30 anys. Aquestes xifres varien segons l’espècie, pero en les espècies de reproducció sexual tenen un temps relativament llarg a les célules i bacteris.

    Algú opina que la reproducció asexual es millor? O simplement afegirieu algo menys al que acabe de dir?

    – Hacen falta dos progenitores.
    – Precisan aparearse entre individuos entre distinto sexo.
    – Requiere tiempo para que los dos individuos puedan encontrarse y aparearse, así como destinar recursos y energías a la formación de la descendencia.

      Jorllu — 28 febrero 2012 @ 1:05

  2. Bona vesprada.
    Jo, al igual que Jordi, considere que la reproducció sexual es molt millor que la reproducció asexual.
    Els meus dos motius a favor de la reproducció sexual son:
    -Diversitat; ja que amb la reproducció asexual tant els pares como els fills como qualsevol descendent son identics (a diferencia de la sexual).
    -La diversitat facilita la adaptació de la especie davant dels canvis ambientals.

    Per altra part, els motius positius de la reproducció asexual seríen:
    -No fa falta una perduda de energía (i en la reproducció sexual si que fa falta un gast important de energía).
    -No es necessiten dos individus per a reproduïrse, sols un pot fer la funció dels dos.

    Sincerament, considere que la reproducció sexual es mes favorable tant per als essers que ho fan, com per al medi ambient.

      barmona — 3 marzo 2012 @ 17:55

  3. Hola, soc la vostra companya Paola Garcia.
    La tutoria de la darrere setmana tractava sobre la reproduccio sexual i asexual i ja en classe varem devatir sobre els avantatges, desavantatges…. I Contestant a la qüestió diré:

    La reproducció sexual té l’avantatge que en produir unió dos gàmetes d’éssers diferents, cadascú amb el seu genotip, produeix una progènie variada que és font de la variabilitat de les espècies i en conseqüència de l’evolució dels éssers vius.

    Per contra es necessita una despesa energètica important en la recerca i lluita per aconseguir parella, una menor rapidesa en la reproducció i a més a més hi ha
    un menor nombre de descendents, entre d’altres.

      pagarnar — 4 marzo 2012 @ 18:32

  4. Hola!
    jo pense que deppenent de la complexitat de l’esser viu es millor una o l’altra, ja que les dues tenen la seua part important. Per a un bacteri pot ser més important el ràpid creixement de la població que un intercanvi genètic constant.
    I per fer crítica CONSTRUCTIVA dels anteriors comentaris, no sempre en la reproducció sexual es necessiten dos progenitors, posant per exemple les plantes hermafrodites, que poden autopolinitzar-se sense gair4e esfotç, o els caragols que poden exercir de mascle, femella o de les dues coses a la vegada.

    Fins prompte!! ^-^

      Mafusro — 5 marzo 2012 @ 1:25

  5. Hola, soc Marta.

    Jo, a diferencia d’alguns companys, opine que no es pot afirmar que la reproducció sexual siga millor que la asexual ni al contrari. Allò que pretenc dir és que el tipus de reproducció és més o menys adequat depenent del esser viu, no és pot dir que una de ambdues tipus de reproducció siga la millor per a tots els éssers vius.
    La reproducció sexual te avantatges com ara la possibilitat de recombinació genètica que pot donar lloc a variacions que podrien ajudar en una futura adaptació a un canvi en el medi.

    Per una altra banda també en te desavantatges com ara que siguen necessaris dos progenitors i,a més, de sexe contrari o que es un procés lent i prou limitat(l’época de cel).

      marmoca — 5 marzo 2012 @ 12:30

  6. Bona vesprada, sóc Lidia. A vore, jo llegint els comentaris he entés que » Jordi » i » barmona » han opinat sobre quina és la millor forma de reproducció, si l’asexual o la sexual; però com han contestat » masfusro » i » Marta» ( cosa que jo opine igual que ells i crec que ja ho vam comentar a la tutoria ) no crec que n’hi haja una millor i una altra pijor, sinò que depenen dels individus, el quals, han acabat per adoptar la forma de reproducció que millor els convé.

    Per exemple:

    L’ésser humá o qualsevol altre individu més complex, tenen una major esperança de vida gràcies a aixó, a la seva complexitat que els ha permés adaptar-se a poc a poc, a les dificultats de sobreviure, per tant i análogament, un individu d’aquestes característiques requereix per necessitat una reproducció sexual per tant d’asegurar que aquestes percularietats que li han permés sobreviure un temps més llarg siguen transferides als seus descendents.

    Un bacteri, per contra, és un individu molt menys complex i amb una esperança molt més curta,( també poden ficar el cas d’una mosca, per exemple, que viu sobre una setmana ) per tant no li resulta eficaç reproduir-se sexualment ja que el que l’interesa és que ni haja el major número d’ells/d’elles. Per exemple quan un bacteri és el responsable de causar una malaltia. Interessa él més pronte possible el desenvolupament de la malaltia per evitar que el sistema inmunitari de l’individu infectat acabe amb ell.

    També tenim, com ha dit «mafusro» els individus que són asexuals i sexuals a l’hora. Però per què ? Jo diria que simplement ha sigut una adaptació més dels organismes més desenvolupats, perquè encara que ens coste de creure , segons investigacions, l’esser humà no es l’individu més complex que coneixem, encara que aquest és un altre tema, malgrat no menys intrigant, però podriem dir que aquests individus amb aquest avantatge, són un bon exemple que no n’hi ha una reproducció millor que una altra, en general, perquè sempre arriba algun moment on és necessària l’altra per a tindre lloc la reproducció.

    Però … i que em digueu dels virus ? Com es reproduixen ells ? Certament, fins al que hem estudiat, no tenen una forma pròpia de reproducció sinó que utilitzen un hosperador on deixar el seu material genètic, que quan aquest madura, dóna lloc a nous «individus » (si es que es poden anomenar així) ja que vos recorde, que ni els científics es posen d’acord si classificar-los com a éssers vius.

    Tant se val, no vos heu parat a pensar, que encara així sempre hem parlat de reproducció sexual i asexual i no ens hem donat compte que, pot ser, el mètode de reproducció dels virus podria donar-nos la resposta d’un altre métode de reproducció, en cara millor ( en el cas dels virus fins ara ) que l’asexual i el sexual o en el cas de la possibilitat de sexual i l’asexual ?

    Qué opineu volsaltres?
    Penseu que l’evolució dels éssers vius (també parle dels virus), depenen de la forma de reproducció, dels avantatges que tinga aquesta sobre l’individu que la duu a la pràctica o que encara podriem evolucionar i canviar durant la nostra evolució la nostra forma de reproducció?

    Espere haber tret un tema interesant de conversa, perquè ja quasi tots els arguments a favor o encontra de la reproducció sexual, tratats a la tutoria han sigut esmentats.

    Un salut 🙂

      libegar — 5 marzo 2012 @ 18:46

  7. Holaa! 🙂
    Bo, la tutoria 4 fa referencia a la reproducció sexual o asexual, quina sería millor? jo estic totalment d’acord amb Marta, no es que una siga millor o pitjor, evidentment la reproduccio asexual per als humans no seria per a res rentable i la sexual per als bacteris tampoc, per tant aquestes dependran de l’individu, com diuen Marta i Lidia.. Pero, com sempre es diu la naturalesa es sabia! y si ho fa així es per alguna raó. Y la raó es la supervivéncia de la especie.
    Esta clar, que evolutivament es millor la reproducció sexual (per als organismes que ho necesiten per les condicions en les que viu) i els motius son la seua diversitat genetica fent que aquestos es puguen adaptar a les dites condicions. Peró per altra banda, el tindre que trobar una parella, que siguen de diferent sexe, el llarg temps de gestació.. suposa molta energia, que per una altra banda els que es reproduixen asexualment se l’estalvien, i per a les seues necesitats es mes que suficient reproduirse asexualment.

      Toñi Perez Muñoz — 6 marzo 2012 @ 10:44

  8. Hola sóc la vostra companya alejandra i sobre el tema a tractar en la tutoria sobre la reproducció sexual com el asexual pienso pensar que te tant avantatges com desventatges.

    En la reproducció sexual els dos progenitors aporten caracters als descendents. Els noves combinacions augmenten la variabilitat de la descendència,la qual cosa afavorix els processos d’adaptació a canvis ambientals i faciliten l’evolució de l’espècie. Per tant si hi ha una mutació i els cap mutats son recessius,es poden conservar i aixó permet que certs al•les que podrien ser ventatjosos per a condicions diferents als actuals és puguen conservar en la població.

    Els inconvenients de la reproducció sexual és que en un ambient que no experimente canvis, la major variabilitat dels descendents dixminueix la capacitat de supervivència. A mes, els processos necessaris perquè tinga lloc la reproducció sexual,com la formació de gametes, la trobada d’individuos de sexe diferents, la formació d’ambdós gàmetes i el posterior desenvolupament del zigot,presenten mes dificultat i mes despes energètica que la reproducció asexual.

    En el cas de la reproducció asexual els descendents son genèticament identics als progenitors. És ventajos perquè hi ha menys despesa d’energia mentres l’ambient és mantiga estable.

    Com he vist en els vostres comentaris coincideixen amb la meua explicació.fins al proxima tutoria 😀

      arenpa — 6 marzo 2012 @ 12:42

  9. Hola, bona verprada, sóc Celeste i pense com Marta i Toñi, no podem afirmar quina és la millor de les dos. Pel que fa a la reproducció asexual té dos grans avantatges que són:
    -Només fa falta un progenitor.
    -S’obté en poc de temps gran quantitat de descendents.
    També té dos desavantatges:
    -Les espècies no presenten variabilitat i per això són molt sensibles als canvis ambientals.
    -Els descendents generats són idèntics, ja que procedixen d’un mateix organisme i tenen el mateix ADN.

    En la reproducció sexual, tenim dos grans avantatges també:
    -La descendència és diversa, ja que els individus procedixen de la combinació de l’ADN de dos individus distints.
    -La diversitat facilita l’adaptació de l’espècie davant dels canvis ambientals

    També té desavantatges:
    -Fan falta dos progenitors.
    -Precisen aparellar-se entre individus entre distint sexe.
    -Requerix temps perquè els dos individus puguen trobar-se i aparellar-se, així com destinar recursos i energies a la formació de la descendència.

      cemarbur — 6 marzo 2012 @ 17:00

  10. Hola!
    Primerament he de dir que estic d’acord amb els últims comentaris,i que es molt díficil dir quin tipus de reproducció es «millor» ja que això depén del tipus d’organisme i les seues necesitats.
    Com ja s´ha dit,la reproducció sexual,te els avantatges de tindre una variabilitat genética que afavoreix l’adaptació al medi pero també presenta inconvenients: és més lenta i requereix més energía i temps per a cuidar els descendents,a més de la necessitat de buscar parella.
    En resum,el tipus de reproducció es millor o pitjor segons les necessitats de l’espècie.

      Misilal — 11 marzo 2012 @ 17:37

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 3 10 ?

WPMU Theme pack by WPMU-DEV.